Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016

Τα προϊόντα της μέλισσας

Αυτό το μικρό, εργατικό έντομο έχει πολλαπλά οφέλη για τον άνθρωπο, όπως μας εξήγησαν η Άννα με την Κωνσταντίνα στην παρουσίαση της προηγούμενης εβδομάδας με θέμα τα παράγωγα της μέλισσας. Τα προϊόντα που παράγει αυτό το τοσοδούτσικο μα χρησιμότατο ζουζούνι, καθώς μας είπαν τα κορίτσια μας είναι: το μέλι, η γύρη, η πρόπολη, ο βασιλικός πολτός και το κερί.



Συγκεκριμένα:

Το μέλι είναι ένα φυσικό προϊόν που προέρχεται από το νέκταρ των λουλουδιών  και είναι η πρώτη γλυκαντική ουσία που χρησιμοποίησε ο άνθρωπος με πολλά οφέλη για την ενίσχυση της υγείας του οργανισμό του.
Ο βασιλικός πολτός είναι μια ουσία λευκή, κρεμώδης,που εκκρίνεται από τους αδένες της νεαρής εργάτριας, ηλικίας 5 - 10 ημερών, αποκλειστική τροφή της βασίλισσας.
Η γύρη είναι η χρυσόσκονη των λουλουδιών, τα αρσενικά αναπαραγωγικά κύτταρα των φυτών. Η μέλισσα τη μαζεύει, την πλάθει σε μπαλίτσες και τη μεταφέρει με τα πίσω πόδια της στην κυψέλη. Μ'αυτήν θα τραφεί η ίδια και θα ταΐσει τον γόνο. 
Η πρόπολη είναι μια ρητινώδης, κολλώδης ουσία, που οι μέλισσες συλλέγουν από διάφορα φυτά, την εμπλουτίζουν με κερί, γύρη, ένζυμα και άλλες ουσίες και μ'αυτήν στεγανοποιούν κι απολυμαίνουν το εσωτερικό της κυψέλης.
Το κερί είναι το προϊόν που εκκρίνεται σε λέπια από τους κηρογόνους αδένες που η μέλισσα έχει στον θώρακά της. Το πλάθει με τα πόδια και τις σιαγόνες της για να χτίσει τις κηρήθρες.
Όλα τα παραπάνω προϊόντα χρησιμοποιούνται ευρέως από τον άνθρωπο για τις καλλυντικές και φαρμακευτικές τους ιδιότητες!
 Η Κωνσταντίνα και η Άννα μας έφεραν για να δούμε από κοντά κάποια από αυτά τα προϊόντα καθώς και μια πολύ όμορφη κατασκευή κυψέλη και ένα φύλλο εργασίας για ζωγραφική!
Το μέλι


Κηρήθρα και πρόπολη

Κατασκευή -κυψέλη

Χρωμοσελίδα- κυψέλη

Μπράβο, κορίτσια!! Πολύ καλή δουλειά!!! Είμαι πολύ περήφανη για σας!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου