Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2015

Η κοινωνία των μελισσών: βασίλισσα, εργάτρια, κηφήνας



Πριν μερικές μέρες η Έλλη με τη Μαριλένα μας παρουσίασαν ένα μικρό θεατρικό δρώμενο για να μας εξηγήσουν με πολύ παραστατικό τρόπο το ρόλο του κάθε μέλους της κοινωνίας της μέλισσας: της βασίλισσας, της εργάτριας και του κηφήνα. Πιο συγκεκριμένα μας είπαν:



Η Βασίλισσα


Σε κάθε κυψέλη υπάρχει πάντα μια βασίλισσα ή «μάνα», όπως την αποκαλούν οι μελισσοκόμοι. Αυτή τρέφεται με βασιλικό πολτό. Ζει μέχρι 3-4 χρόνια και είναι το μόνο μέλος στην κυψέλη που γεννάει αυγά. Τα αυγά τα τοποθετεί στο κέντρο του εξάγωνου κελιού.
Οι εργάτριες κατασκευάζουν τα βασιλικά κελιά, όπου θα εκτραφούν οι εργάτριες. Η βασίλισσα, όταν είναι ακόμα προνύμφη τρέφεται με βασιλικό πολτό που τις δίνουν οι εργάτριες. Καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής της, οι εργάτριες την ταΐζουν, την καθαρίζουν, παίρνουν τα κόπρανά της έξω από την κυψέλη και γενικά την φροντίζουν συνέχεια και ευλαβικά.
 Περίπου 1 εβδομάδα μετά τη γέννησή της, η βασίλισσα πετά για πρώτη φορά έξω από την κυψέλη, για να συζευχθεί με 8-10 κηφήνες. Επιστρέφει στην κυψέλη και αναλαμβάνει έργο μετά από 3 μέρες: γεννά συνεχώς, έως και 1500 αυγά την ημέρα. Τότε οι εργάτριες αρχίζουν να την περιποιούνται και να την προσέχουν. Όταν η βασίλισσα γεννάει, τοποθετεί πρώτα το κεφάλι της σε κάθε κελί (πιθανόν να το εξετάσει) και, αν το κελί είναι άδειο, γυρίζει τοποθετεί την κοιλιά της μέσα και εναποθέτει ένα αυγό.
Το αυγό μπορεί να εξελιχθεί σε κηφήνα ή σε εργάτρια μέλισσα, ανάλογα με το αν έχει γονιμοποιηθεί ή όχι. Αν είναι να εξελιχθεί σε εργάτρια οι υπόλοιπες θα του δώσουν μέλι για να μεγαλώσει. Αν όμως ταϊστεί με άφθονο βασιλικό πολτό, θα γίνει βασίλισσα.



Η βασίλισσα

Η βασίλισσα υπηρετείται από την εργάτρια




Οι Εργάτριες

 

Είναι οι "ακούραστες μηχανές" της κυψέλης. Ανάλογα με την ηλικία τους, μπορούν να επιτελούν διάφορες εργασίες.
  • Καθαρίστρια κελιών
  • Παραμάνες (τάισμα - περιποίηση βασίλισσας και αυγών)
  • Επεξεργάζονται νέκταρ από συλλέκτριες και το μετατρέπουν σε μέλι
  • Πακετάρουν γύρη μέσα στα κελιά
  • Χτίζουν κηρήθρες
  • Καθαρίζουν τη φωλιά από άχρηστα υλικά
  • Κάνουν αέρα με τα φτερά τους
  • Φρουρούν την είσοδο της κυψέλης
  • Πετούν έξω για συλλογή γύρης 
Η εργάτρια δεν επιτρέπει σε κανέναν να μπει στην κυψέλη


Η εργάτρια φροντίζει τη βασίλισσα


Η εργάτρια καθαρίζει την κυψέλη


Οι Κηφήνες

Οι κηφήνες δεν συλλέγουν τροφή (έχουν μικρή προβοσκίδα), δεν παράγουν κερί, ούτε ταΐζουν άλλες μέλισσες. Σε ένα μελίσσι, όπου υπάρχουν περίπου 30.000 - 40.000 μέλισσες, υπάρχουν μερικές εκατοντάδες κηφήνες, που ζουν 20 - 30 μέρες. Τις πρώτες μέρες της ζωής τους τρέφονται εξολοκλήρου από τις νεαρές εργάτριες, ενώ στη συνέχεια αρχίζουν να τρέφονται μόνοι τους με αποθηκευμένο μέλι και γύρη. Όταν πετούν, συγκεντρώνονται σε συγκεκριμένες περιοχές, που λέγονται «περιοχές συγκέντρωσης κηφήνων» και περιμένουν την βασίλισσα για να ερωτοτροπήσουν και να ζευγαρώσουν μαζί της.

Ο κηφήνας


Ο χορός του ζευγαρώματος (βασίλισσα- κηφήνας)


ΠΗΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΛΙΣΣΑ:
http://xwrapaidiwn.blogspot.gr
www.mel.gr
http://dim-stanou.chal.sch.gr/H%20biologia%20tis%20melissas.htm
http://www.honeymell.com

Μπράβο, κορίτσια!! Έχετε κάνει υπέροχη δουλειά! Είμαι πολύ περήφανη για σας!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου